Életlátás Lelki Egészség Műhely

- a teljesebb életért!

E R D Ő F Ü R D Ő Z É S 

2019. július 04. 14:36 - Életlátás

E R D Ő F Ü R D Ő Z É S
Mind a mai napig elvarázsol az erdő gyönyörűsége. Gyerekkoromban ösztönösen éreztem, hogy jó nekem ott. Sokat voltam a természetben, ültem a nagy fűben és néztem a virágokat, a bogarakat, madarakat, játszottam a lombok között beszűrődő csinytalan árnyékokkal, éreztem a finom szellőt...
Csak úgy jelen voltam, testemmel-lelkemmel benne az erdő csendesen lüktető életében - mindeközben kapcsolatban és egységben önmagammal. Szerettem nagyon ezt az állapotot. Akkor ezt még nem tudtam, hogy ez egy japán módszer és mára neve is van: "erdőfürdőzés" (sinrin-joku). 
Tudományos kutatások bizonyítják a szervezetre gyakorolt számtalan pozitív élettani hatását: csökkenti a stresszt, a vérnyomást, a depressziót, növeli az energiaszintet, erősíti az immunrendszert, segíti az alvást. Lélektani hatása is intenzív: intuícióink erősödnek, növeli az életerőt, a belső békét, nyugalmat, boldogságérzést, a letisztult gondolkodást, az önmagunkhoz kapcsolódást. 
Mindössze "csak" erdőre van szükség! 
Itt a nyár! Menjünk ki az erdőbe, fürdőzzünk meg benne! Írjatok, mit tapasztaltatok!

dazzle.jpg

/facebook.com/eletlat, facebook.com/artedines, instagram.com/artedines

Szólj hozzá!

Az ajándékozás labirintusában

2017. december 18. 12:46 - Életlátás


Karácsony közeledtével párhuzamosan növekedik a kísértés, hogy őrült vásárlási lázban vadásszunk újabb és újabb ajándéktárgyakat az ünnepi promóciók végtelen labirintusában. Kapkodunk, feszültek vagyunk, erőlködve ötletelünk és rohanunk...Miért is? Tandori Dezső: Horror című verse jut az eszembe:
"akkor inkább 
el 
gat-getek 
Rémületemben"

El "gat-getünk". Sietünk, elfoglaltak vagyunk, pótcselekszünk bármi áron. Hiszen a lassításban, a csendben meghallhatjuk lelkünk szelíd hangját, valódi vágyát, mély szomját, amit tárgyak nem csillapítanak. 
Lehet, hogy a tárgyi ajándékok helyett, v. az ismét közös wellness hétvégében arra vágyunk, hogy lelkünk ismét összeérjen? 
mint valamikor mikor elindultunk közös utunkon?, 
mikor kifejeztük, hogy milyen értékes és különleges vagy a számomra?, 
mikor mertünk percekig csendben lenni - együtt..., 
mikor kimondtuk "szeretlek". 

Lehet, hogy kockázatos lassítani és meglátni valóságunkat, hogy már nehéz megnyitnom szívemet Neked, hogy vajon a csendünkben űr lakozik-e? és inkább töltsük ki "gat-getésekkel", ahelyett, hogy beleüljünk ebbe a csendbe és szembesüljünk azzal amit tartalmaz, beszéljünk róla, felvállaljuk, hogy most így vagyunk, őszintén...és máris könnyebb kicsit, mert valódian találkoztunk, nem elkerülve a lényeget. Melegedtünk így kicsit.

Advent van, várakozás az új születésére. Teret engedhetünk a csendnek. 
Lehet, hogy szerettünk arra vágyna, hogy meghitt pillanatokat kapjon ajándékba, ahol a szív megnyílik őszintén, legyen az nehéz v. épp könnyű.
/http://eletlatas.hu/, facebook.com/eletlat, grafika: facebook.com/artedines/ArteD'Ines/

post63_20171213.PNG

Szólj hozzá!

EGYEDISÉGÜNK - Magból fává...

2017. november 26. 21:56 - Életlátás

Apró magvakból sarjadnak a legmagasabb, legpompázatosabb fák is! 
Olykor siettetnénk az időt, magunkat, az eredményességünket, az elért céljainkat...holott minden pont a maga legmegfelelőbb ütemében érleli termését.
Brazíliában jártamkor kedvenc dél-amerikai fám a brazil dió, paradió, vagy amazon mandula (Bertholletia excelsa) lett. Valamennyi növénytársánál sudárabb termetével a trópusi erdők igazi királya. Kb. 500 évébe kerül (becsülnek 1000 évet is (!) míg eléri 50-60 méteres magasságát és lombkoronájával a többi fa fölé magasodik.
Különleges és egyedi. Termést szinte kizárólag érintetlen őserdőkben hoznak. Nagyüzemi termesztése sehol sem sikerült, mivel hiányoznak a virágok beporzásához szükséges rovarok. Csak néhány erre a virágra specializálódott méhképes a beporzásra, melyeket a fán élő orchidea illata vonz a fához. Termésének vastag héját csak egy őserdei rágcsáló, az aguti képes feltörni  A magokat a mókushoz hasonlóan elraktározza, és a rejtekhelyeket
gyakran elfelejti. Ezekből az őserdőben elszórt raktárokból kelnek ki az új fák...és még sorolhatnám tovább...
Mennyi idő, türelem, "véletlenek" egybeesése szükséges míg a kis magból ily gyönyörűséges fává növekednek. Egyedi útja, története van.
Így van ez velünk is. Sok-sok türelem, idő, apró "részlet" csodás összeállásából megszületünk, felnövünk önmagunkká, egyediekké különlegesekké, amilyenből nincs még egy az egész világon. Érdemes ezt olykor tudatosítani 5.jpg6.jpg7.jpg

A fa termése egy nagy, vastag héjú, kókuszdióhoz hasonló tok. Nagyjából 15 cm átmérőjű, súlya
elérheti a 2 kilogrammot.. Machetevel is igen nehéz a külső maghéj megnyitása.

8.jpg

Sorakozó toktermések. Küzdöttünk a héjával keményen ;D

9.jpg

Itt valamelyeset látható, hogy a termésben hogyan helyezkednek el az ehető magok, mint a narancsgerezdek, Burkuk fás és kemény. Egy termésben 8-24 mag, dió található. A virágzás után 15 hónapra (!!!) van szükség a termések megéréséhez.

10.jpg

A paradió magja fehér színű, édeskés dióra és mandulára emlékeztető ízű. Nálunk a piacon is árulják aranyárban, talán most már érthető is, hogy miért...

Ha egy növény ennyire különlegesen csodálatos...akkor mennyivel inkább, mi emberek lettünk egyediek és megismételhetetlenek!

/facebook.com/eletlat, facebook.com/artedines, instagram.com/artedines/

Szólj hozzá!

ELMÚLÁS - BÚCSÚZÁS - LEVÁLÁS

2017. november 01. 10:31 - Életlátás

Tanít bennünket a természet. A fák elengedik színes leveleiket, megtudnak válni öltözéküktől, ahhoz, hogy a következő évben megújulva ismét ruhát öltsenek.

Életünk során folyton búcsúzunk, folyton lezárul, véget ér valami. Minden évben van, amitől szükséges elbúcsúzni, megválni, vagy ami meghal bennünk, leválik rólunk, mint ősszel a fáról a levél. Olykor nehéz továbbengedni, nem ragaszkodni egy-egy szép élményhez, emlékhez, személyhez, életszakaszhoz.

Az élet tulajdonsága, hogy áramlik, folyton alakul és változik. Ha ezt megakadályozzuk, ott valami megakad, feltornyosul bennünk, akadályt szül, hogy az élet tovább folytassa útját bennünk. Szükséges megtanulnunk elengedni, hogy tovább tudjunk fejlődni, lépni.

Ebben az időszakban közel kerülhetnek olyan érzések, gondolatok, melyek megszenvedtetnek minket, melyek fájdalmasak és nehezek, melyeket a hétköznapok aktivitásába szökve igyekszünk pótcselekvésekkel eltüntetni. Ezek az érzések, a nyugtalanság, a szorongás nem azért akarnak meglátogatni bennünket, hogy meggyötörjenek, hanem azért, hogy adjunk teret nekik, megálljunk mellettük, kibírjuk őket, és hogy hagyjuk oldódni, gyógyulni.

Mindannyian veszítettünk már el számunkra fontos dolgot vagy személyt vagy szerelmet… Átéltük már a veszteséggel járó fájdalmat, magányt, szomorúságot. Lehet, hogy most ezek az érzések közel akarnak jönni. Eljön az ideje, hogy mikor engedjük őket, hogy megmutassák magukat. Lehet, hogy most, lehet, hogy nem most... akkor majd máskor jönnek újra, türelmesen, jóakarattal helyet és megbékélést kínálva.

post58_2017_11_01.jpg

fotó: facebook.com/artedines, instagram.com/artedines

Szólj hozzá!

BEMUTATKOZÁS

2017. szeptember 14. 20:39 - Életlátás

http://eletlatas.hu/index.html

Mindig szerettem utazni...

Vágytam látni, utazni, tapasztalni, érezni, hogy milyen a világ és hogyan gondolkodnak benne az emberek. Belevágtam nagy kihívásokba, váratlan fordulatokba. Így jártam USA-ban, Üzbegisztánban, Brazíliában és segédkeztem az Amazonasz mentén élő közösségeknek is.
Mindeközben dolgoztam magáncégnél, állami szférában és multinacionális vállalatnál. 
Fontos volt számomra, hogy testközelből érezzem az eltérő földrészeken és kultúrákban élő embereket, hogy személyesen találkozzam velük és megismerjem problémáikat, megoldásaikat, örömeiket, bánatukat. Átmozgató, mély és széleskörű tapasztalatokat szereztem így.

utazas.jpg

Kerestem a boldogságot...

Utazásaim során volt szerencsém találkozni gazdag-boldog emberrel és szegény-boldog emberrel és köztük ezek minden kombinációjával. Kerestem, hogy mi a közös azokban az emberekben, akik jól érzik magukat a bőrükben és azt, hogy mennyiben függ ez a körülményeiktől.
Földrészektől függetlenül láttam meg az emberek személyes problémáinak hasonlóságát. Boldogságot, örömet nem lehet csupán anyagiakért cserébe kapni. Érezhetjük magunkat magányosnak a legszebb palotában vagy egy jó társ mellett, és megélhetjük a belső szabadságot, kiegyensúlyozottságot a legegyszerűbb körülmények között is. 
Megértettem, hogy a boldogság valóban nem a körülményeken múlik elsősorban. Van valami más titok, mely a belső megelégedettséget rejti.

boldogsag-2.jpg

Felismertem, hogy bennünk van a titok kulcsa...

Találkozásaim tükrében egy igen egyszerű igazságot láttam meg: a boldog emberek szeretik önmagukat és elfogadják életüket. Ilyen egyszerű?! 
Önmagunkat magunkkal visszük mindenhova. Bárhol is járunk, bármilyen helyzetben is vagyunk, a magunkkal való kapcsolat meghatározza hogylétünket. Kulcs ahhoz, hogy hogyan éljük meg és értelmezzük élethelyzeteinket és azok következményeit.

kulcs.png

Utazásaim egyúttal belső lelki tájakon is vezettek

Útjaim során arra is fény derült, hogy helyszíntől, életkortól és státusztól függetlenül gyakran elérkezünk egy olyan állomásra - többnyire krízis formájában - amely lassításra kényszerít. Ugyanakkor felhívást is intéz felénk egy bizonytalanul induló, mély utazásra: igazi önmagunk teljesebb megismerésének kalandjára és egy új útirány feltérképezésére.

Ezek a fordulópontok félelmetesek és egyszerre vonzóak is voltak a számomra. Félelmetes, mert bizonytalan és ismeretlen. Nem tudtam, hogy mi lesz, mi vár rám, vagyok-e elég jó, van-e lelkileg elég erőm? Ezekben a helyzetekben erős volt az ösztönös vonzás, a „gravitáció”, hogy minden maradjon úgy, ahogy eddig is. 
Egyszerre húzott vissza a megszokott, biztonságos életstílus mellett maradás és egyszerre vonzott a fejlődés, a megújulás és saját lelkem kiterjesztésének lehetősége. 
Megharcolva ezt a dilemmát, többször elindultam az ismeretlenbe és visszatekintve kivétel nélkül úgy látom, hogy érdemes volt.

belso-tajak.png

Sosincs késő változtatni!

Azt gondolom, hogy sosincs késő, hogy felfedezd és jobban megértsd önmagad. Ezen a merész utazáson kísérődül szegődöm és segítek, hogy kiteljesedjen a benned rejlő élet, hogy változtass eddigi működésmódodon és megújuljon az önmagadról alkotott belső képed.
Mivel nincsenek könnyű és kész megoldások, ezért együtt keressük a Benned lévő lehetőségeket és válaszokat. Új gondolatokat ébresztek, mellyel célom, hogy berögzött tudást és szokásokat zavarjak meg, tágabbra nyissam a látóhatárodat és jobban megismerd valódi önmagad.

Elérhetőségeim:

http://eletlatas.hu/kapcsolat.html

https://www.facebook.com/eletlat/

sosincs-keso-2.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása