Életlátás Lelki Egészség Műhely

- a teljesebb életért!

EGYEDISÉGÜNK - Magból fává...

2017. november 26. 21:56 - Életlátás

Apró magvakból sarjadnak a legmagasabb, legpompázatosabb fák is! 
Olykor siettetnénk az időt, magunkat, az eredményességünket, az elért céljainkat...holott minden pont a maga legmegfelelőbb ütemében érleli termését.
Brazíliában jártamkor kedvenc dél-amerikai fám a brazil dió, paradió, vagy amazon mandula (Bertholletia excelsa) lett. Valamennyi növénytársánál sudárabb termetével a trópusi erdők igazi királya. Kb. 500 évébe kerül (becsülnek 1000 évet is (!) míg eléri 50-60 méteres magasságát és lombkoronájával a többi fa fölé magasodik.
Különleges és egyedi. Termést szinte kizárólag érintetlen őserdőkben hoznak. Nagyüzemi termesztése sehol sem sikerült, mivel hiányoznak a virágok beporzásához szükséges rovarok. Csak néhány erre a virágra specializálódott méhképes a beporzásra, melyeket a fán élő orchidea illata vonz a fához. Termésének vastag héját csak egy őserdei rágcsáló, az aguti képes feltörni  A magokat a mókushoz hasonlóan elraktározza, és a rejtekhelyeket
gyakran elfelejti. Ezekből az őserdőben elszórt raktárokból kelnek ki az új fák...és még sorolhatnám tovább...
Mennyi idő, türelem, "véletlenek" egybeesése szükséges míg a kis magból ily gyönyörűséges fává növekednek. Egyedi útja, története van.
Így van ez velünk is. Sok-sok türelem, idő, apró "részlet" csodás összeállásából megszületünk, felnövünk önmagunkká, egyediekké különlegesekké, amilyenből nincs még egy az egész világon. Érdemes ezt olykor tudatosítani 5.jpg6.jpg7.jpg

A fa termése egy nagy, vastag héjú, kókuszdióhoz hasonló tok. Nagyjából 15 cm átmérőjű, súlya
elérheti a 2 kilogrammot.. Machetevel is igen nehéz a külső maghéj megnyitása.

8.jpg

Sorakozó toktermések. Küzdöttünk a héjával keményen ;D

9.jpg

Itt valamelyeset látható, hogy a termésben hogyan helyezkednek el az ehető magok, mint a narancsgerezdek, Burkuk fás és kemény. Egy termésben 8-24 mag, dió található. A virágzás után 15 hónapra (!!!) van szükség a termések megéréséhez.

10.jpg

A paradió magja fehér színű, édeskés dióra és mandulára emlékeztető ízű. Nálunk a piacon is árulják aranyárban, talán most már érthető is, hogy miért...

Ha egy növény ennyire különlegesen csodálatos...akkor mennyivel inkább, mi emberek lettünk egyediek és megismételhetetlenek!

/facebook.com/eletlat, facebook.com/artedines, instagram.com/artedines/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9913396295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása